علت نامگذاری روز ملی داروساز
پنجم شهریور زادروز محمدبن زکریای رازی و روز داروساز است. وی سال ۲۵۱ هجری قمری در ری متولد شد. زکریا پزشک، فیلسوف و شیمیدان برجسته است که بهعنوان کاشف الکل و جوهر گوگرد (اسید سولفوریک) مشهور است.
به پاس تلاشهای بسیار رازی و آثار چشمگیر او در پزشکی و شیمی روز بزرگداشت این پزشک و شیمیدان بزرگ ایرانی، روز داروسازی نامگذاری شده است و هر سال همایش سالیانه انجمن علمی داروسازان ایران با هدف گرامیداشت این دانشمند بزرگ برگزار میشود.
آثار زکریای رازی
رازی در علوم پزشکی، ریاضیات، فیزیک، شیمی، متافیزیک، فلسفه و منطق تالیفات بسیاری دارد. از جمله آثار معروف او، کتاب الحاوی است که به عنوان یک دانشنامه پزشکی شامل اکثر شاخههای طب و اصول درمان و بهداشت و بیماریشناسی و داروشناسی شناخته میشود؛ وی تجارب شخصی خود و دیدگاه سایر پزشکان دوره خود را در شرح بیماریهای مختلف در این کتاب نوشته است. شهرت او در میان همگان به حدی رسید که اعراب او را طبیب المسلمین خواندهاند و از آنجا که کتابهای خود را به زبان عربی مینوشت، نزد اروپاییان به جالینوس عرب نیز مشهور بوده است.
درگذشت و مقبره زکریای رازی
زکریای رازی در سال ۳۱۳ هجری قمری در شهر ری درگذشت و تا سالها محل دفن او مشخص نبود.
داروساز کیست؟
داروساز یا دکتر داروساز شخص متخصصی است که در بیمارستانها، شرکتها و مراکز تحقیقاتی، دانشگاهها و کارخانجات و داروخانهها در زمینههای تحقیقات، فرمولاسیون و تولید محصولات دارویی انسانی و دامی و فراوردههای آرایشی و بهداشتی و نیز راهنمایی و ارائه مشاوره به پزشکان و بیماران و مصرفکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی فعالیت میکند. داروسازان در دانشگاه تحت آموزش قرار میگیرند تا مکانیسمهای گوناگون اثرات، عوارض جانبی، تداخل و راههای بهینهسازی آنها را درک کنند، به همین دلیل باید به دانشهای بسیاری از جمله کالبدشناسی، شیمی و بیوشیمی، فیزیولوژی و پاتو فیزیولوژی، گیاهشناسی، سم شناسی، آنالیز و تشخیص کمی و کیفی و همچنین کاربرد دستگاهها و تولید صنعتی و مدیریت و اقتصاد احاطه یا آشنایی داشته باشند. داروسازان همچنین به تحقیق و آزمایش داروهای جدید کمک میکنند. آنها در داروخانهها، کلینیکهای پزشکی، بیمارستانها، دانشگاهها و مؤسسات دولتی کار میکنند.